Skip to main content
søvn

Du sover omkring 1/3 af dit liv.

…og mængden og kvaliteten af søvnen er ret afgørende for, hvordan du fungerer resten af tiden.

Søvn og hvile giver din krop fornyede ressourcer. Du bliver ofte først klar over, hvor meget søvn og hvile betyder i perioder med søvnunderskud eller dårlig søvnkvalitet.

Søvn er vigtigere end mad og drikke. Du kan bevidst undgå mad og væske i dage. Det samme kan du ikke med søvn.

Under søvnen sker der ændringer i kroppens muskelaktivitet, temperatur, hormoner.

Nogle hormoner udskilles hovedsagelig under søvn, for eksempel væksthormon. Det har naturligvis betydning for børn, der vokser. Det er vist, at børn der har forstyrret søvn, vokser mindre end normalt. Væksthormon har også betydning for dig. Det øger dannelsen af proteiner og celledelinger. På den måde er væksthormon en afgørende faktor for kroppens og vores organers vedligeholdelse og reparationsprocesser. Det foregår, mens du sover.

Dit immunsystem er også knyttet til søvnen. De hvide blodlegemer er aktive, når du sover. Antistoffer dannes fortrinsvis under søvn.

Mangel på søvn generelt forringer din livskvalitet, og kan give fysiologiske stresslignende reaktioner:

– indre uro

– intens hovedpine

– nedsætte smertetærsklen

– give dårligere fordøjelse og

– påvirke din koncentrations- og koordinationsevne.

Der kan være mange årsager til et dårligt søvnmønster. Flere kvinder end mænd har søvnproblemer. Det kan skyldes stress, smerter, være hormonelt.

Sådan får du en god søvn

Heldigvis sover de fleste godt uden at tænke nærmere over det.

Søvnen er normalt meget robust, når man er ung. Jo ældre du bliver, jo mere skrøbelig og sårbar bliver søvnen, og behovet er individuelt.

Forudsætningen for en god søvn er, at du er afslappet kropsligt og mentalt, og du kan mindske denne sårbarhed ved at føre en god søvnhygiejne og have faste og regelmæssige sengetider.

Går du i seng, når du er træt ?

Vågner du med følelsen af at være udhvilet ?

Er du ældre end 65 år, er det ikke usædvanligt at vågne en til to gange om natten, et par gange om ugen. Det bliver naturligvis mere udtalt, hvis du har sygdomme, som giver smerter eller andre gener.

Almindeligvis er vi i aktivitet om dagen, når det er lyst. Inden vi opfandt elektriciteten, var det helt naturligt og næsten umuligt andet. Efter 10-12 timers fysisk aktivitet vil du blive træt i kroppen og trænge til at slappe af. Det er fysisk træthed, der betegnes som god, og kan lindres ved hvile.

Mental træthed kommer efter en dag med intellektuel og følelsesmæssig aktivitet, og kan medføre muskelspændinger i nakke, hoved og krop. Den type træthed anses ofte som negativ. Mental træthed lindres ved søvn. Her kan du passivt afhjælpe spændinger i nakke og skulder ved at sove uden hovedpude alternativt med en tynd pude. Det kan kræve tilvænning, men jeg har års erfaring med at folk slipper af med hovedpine og nakkesmerter efter dette skift.

Sover du med så lav hovedpude som muligt ?

Når det bliver mørkt, er det helt naturligt, at du falder i søvn. Dette mønster har fungeret i tusindvis af år. Det skyldes at din hjerne udskiller et stof, melatonin, når det er mørkt. Det styres af dit indre ur, og signalerer til kroppen, at den skal være passiv. Når der ikke udskilles melatonin, er det et signal til kroppen om, at den skal være aktiv.

De fleste mennesker er i balance med disse to processer. En aktiv fase med vågenhed i 15-16 timer og en passiv fase med søvn i 7-8 timer.

Dit indre ur modtager signaler fra dine øjne, om det er lyst eller mørkt. Med alt det elektriske lys vi omgiver os med, og lys fra vores skærme, er det ikke svært at forstyrre denne rytme. Derfor er det en god idé at dæmpe lyset om aftenen og slukke for skærme et par timer, før du skal sove.

Undgår du bevidst lys fra skærme den sidste time inden du går i seng ?

Har du ro i soveområdet ?

Glæder du dig til at komme i seng om aftenen ?

Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det hjælpe at tage lidt banan og mandler, der indeholder stoffet tryptophan, og bl.a. magnesium som, der virker afslappende på musklerne.⁠

Har du haft søvnproblemer i lang tid og hjælper ovenstående råd ikke, kan det skyldes en blokering i kroppen. Her kan auriculoterapi være løsningen. Behandlingen kan skabe balance og fjerne blokeringer i kroppen, der er årsag til, at du enten ikke kan falde i søvn, vågner mange x i løbet af natten eller vågner tidligt og ikke kan sove igen.

Leave a Reply